Επισκευθείτε μας
Ελ. Βενιζέλου 335
176 74 , Καλλιθέα
Τηλεφωνήστε μας
210 9408909
6945 893837
Στείλτε μας μήνυμα
panmak335@gmail.com
Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο 8:00-12:00

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ 

Η κοιλιοκάκη είναι η ευαισθησία του εντέρου σε πρωτείνη (γλουτένη) που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Πρόκειται οχι για αλλεργική αντίδραση αλλά για αυτοάνοση πολυπαραγοντική νόσο  που προκαλεί βλάβες στον εντερικό βλεννογόνο.

Η εκδήλωση της κοιλιοκάκης προϋποθέτει σχετική γενετική προδιάθεση του ατόμου και την κατανάλωση τροφών με γλουτένη. Ακόμη και όταν αυτοί οι δύο παράγοντες συνυπάρχουν, είναι πιθανό η κοιλιοκάκη να μην εκδηλωθεί. Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα μετά απο τυχαίο περιστατικό εντερικής λοίμωξης.

ΠΟΙΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ;

*Aσθενείς με συμπτώματα, σημεία ή εργαστηριακά ευρήματα δυσαπορρόφησης όπως χρόνια διάρροια με απώλεια βάρους, στεατόρροια, μεταγευματικό κοιλιακό άλγος και μετεωρισμός.

*Aσθενείς με συμπτώματα, σημεία ή εργαστηριακά ευρήματα για τα οποία η κοιλιοκάκη θα μπορούσε να είναι θεραπεύσιμο αίτιο π.χ. αναιμία, υποθρεψία κλπ.

*Ασθενείς με συγγενή πρώτου βαθμού με διάγνωση κοιλιοκάκης αν εμφανίζουν πιθανά σημεία ή συμπτώματα ή εργαστηριακά ευρήματα κοιλιοκάκης.

 

*Ασυμπτωματικούς ασθενείς με συγγενή πρώτου βαθμού με διάγνωση κοιλιοκάκης.

 

*Ασθενείς με αγνώστου αιτιολογίας αύξηση των τρανσαμινασών.

 

*Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 όταν υπάρχουν συμπτώματα από το πεπτικό ή σημεία ή εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με κοιλιοκάκη

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η κοιλιοκάκη στα παιδιά  προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη. Πολλές φορές αυτό είναι και το μοναδικό εύρημα.  Μεταξύ των ευρημάτων (κλινικών και εργαστηριακών)  είναι τα εξής:

·       Αναιμία.  Συνήθως από έλλειψη σιδήρου και βιταμινών.

·       Χρόνια διάρροια, ανορεξία, κοιλιακή διάταση και πόνο

·       Οστεοπενία από την έλλειψη ασβεστίου.

·       Διαταραχές των οδόντων λόγω προβληματικής αδαμαντίνης.

·       Ψυχιατρικές διαταραχές όπως οξυθυμία και άλλα.

·       Εικόνα έντονης υποθρεψίας

Στους ενήλικες η διάγνωση της κοιλιοκάκης μπορεί να διελαύνει της προσοχής.  Τα ευρήματα και συμπτώματα δεν είναι θορυβώδη όπως στα παιδιά. Αιτία είναι η ήδη ολοκληρωμένη σωματική ανάπτυξη και η παρουσία άτυπων ενοχλημάτων, όπως διαταραχές στις κενώσεις και άτυπο κοιλιακό άλγος. Κατά την πρώτη ματιά τα συμπτώματα αυτά αποδίδονται σε άλλες νοσολογικές οντότητες πολύ πιο συχνές στην ενήλικο ζωή, όπως το ευερέθιστο έντερο (κοινώς “σπαστική κολίτIδα).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Η διάγνωση γίνεται με βάση:

1) κλινικά ευρήματα

2) ορολογικές μη επεμβατικές εξετάσεις

3) βιοψία εντέρου

στην διάγνωση με ορολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται διάφορες εξετάσεις όπως

Aντισώματα έναντι ιστικής τρανσγλουταμινάσης    tΤg

Αντισώματα έναντι απαμιδιωμένων πεπτιδίων γλοιαδίνης   DGPs

Αντισώματα έναντι ενδομυίου eMA

 

Ενας συνδυασμός υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας ειναι η ανίχνευση IgA tΤg+IgM DGPs

* προσοχή ο έλεγχος αντισωμάτων δεν αξιολογείται διαγνωστικά σε άτομα υπο δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Για τον αποκλεισμό κοιλιοκάκης χρησιμοποιείται επιπλέον ο γεννετικός έλεγχος με HLA DQ2+HLA DQ8

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ασθενής με κοιλιοκάκη θα πρέπει εφόρου ζωής να αποφεύγει τη λήψη δημητριακών που περιέχουν γλουτένη (κριθάρι, σίκαλη,  βρώμη και σιτάρι).

Με τη διακοπή της γλουτένης βελτιώνεται η όρεξη ενώ αρχίζει να αυξάνεται σιγά σιγά και το σωματικό βάρος. Οι απώλειες από τις διάρροιες περιορίζονται. Στα παιδιά με κοιλιοκάκη η κοιλιακή διάταση υποχωρεί και το σωματικό ύψος αρχίζει να αυξάνεται. Παράλληλα επανέρχεται και η ψυχιατρική ευερεθιστότητα των πασχόντων. Κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης της γλουτένης διορθώνουν βέβαια και όλα τα εργαστηριακά ευρήματα. Η διόρθωση του εντερικού βλεννογόνου αργεί και αποκαθίσταται στο τέλος. Για την διατήρηση αυτού του αποτελέσματος ο ασθενής πρέπει να εφαρμόζει πιστά την ενδεδειγμένη δίαιτα.

Ο ασθενής με κοιλιοκάκη μπορεί να καταναλώνει τροφές που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη. Τέτοιες είναι το νωπό κρέας, το ψάρι,  το γάλα και το τυρί καθώς και φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Τα τρόφιμα αυτά εφόσον παρασκευάζονται στο σπίτι θα πρέπει να θεωρηθούν κατάλληλα για κατανάλωση.  Όταν όμως αγοράζονται έτοιμα και προπαρασκευασμένα η περιεκτικότητα σε γλουτένη θα πρέπει να διευκρινιστεί. Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσοχή στο να μην καταναλώνονται προϊόντα τυποποιημένα με ελάχιστη έστω περιεκτικότητα σε γλουτένη (όπως σοκολάτες, παγωτά, πατατάκια κα). Η προσοχή των ασθενών θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ότι ακόμη και μικρότατες ποσότητες γλουτένης στα τρόφιμα θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε φλεγμονή του εντερικού τοιχώματος. Αρκετές φορές η γλουτένη μπορεί να βρίσκεται σε προιόντα που δεν φανταζόμαστε, όπως οδοντόπαστες η κραγιόν.

Εκτός από τα φυσικά τρόφιμα υπάρχουν και έτοιμα προϊόντα βιομηχανικά παρασκευασμένα από τα οποία με ειδική διαδικασία έχει αφαιρεθεί η γλουτένη.  Έτσι ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν και παράγωγα του αλευριού (ψωμί, ζυμαρικά, κέικ κα) τα οποία φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”.