Επισκευθείτε μας
Ελ. Βενιζέλου 335
176 74 , Καλλιθέα
Τηλεφωνήστε μας
210 9408909
6945 893837
Στείλτε μας μήνυμα
panmak335@gmail.com
Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο 8:00-12:00

 

Μεγάλο ποσοστό λανθασμένων αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων οφείλεται στην μη τήρηση των συστάσεων που πρέπει να εφαρμόσουμε πριν την αιμοληψία.

Η μη τήρηση αυτών των συστάσεων μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιάς εξέτασης αλλες φορές καθολικά, άλλες αρκετά και άλλες λιγότερο.

Τι αφορούν αυτές οι συστάσεις; Τι πρέπει να γνωρίζουμε και ποιές οδηγίες πρέπει να τηρήσουμε για να εχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ;

Ειναι προτιμότερο για ολες τις εξετάσεις να είμαστε νηστικοί 9-12 ώρες πρίν την αιμοληψία. ( π.χ. για να αποφύγουμε την πιθανότητα λιπαιμικού ορού)

Ειναι απαραίτητο να είμαστε νηστικοί για κάποιες εξετάσεις όπως εξετάσεις σακχάρου και εξετάσεις λιπαιμικού προφίλ (χοληστερίνη-τριγλυκερίδια κλπ)

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ;

Τα υγρά ροφήματα επηρεάζουν αρκετές εξετάσεις, ετσι δεν επιτρέπεται το πρωί της αιμοληψίας η λήψη καφέ, τσαγιού, χυμών και γενικώς κανενός ροφήματος.

Eπιτρέπεται μόνο νερό σε φυσιολογικές ποσότητες.

Επίσης καλό ειναι να αποφεύγεται το αλκοόλ 24 ώρες πρίν την αιμοληψία.

ΠΟΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ;

 Ο χρόνος αιμοληψίας ειναι σημαντικός για ορισμένες εξετάσεις. Για παράδειγμα τα επίπεδα κορτιζόλης μεταβάλλονται στην διάρκεια της μέρας και οι γυναικολογικές ορμόνες απο μέρα σε μέρα.

Γενικώς ο καλύτερος χρόνος αιμοληψίας ειναι το πρωί, εκτός αν συντρέχουν επείγοντες η έκτακτοι λόγοι υγείας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΟΥ ;

 Κάποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τις εξετάσεις. Για παράδειγμα η λήψη αντιβιοτικών πριν την καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση ο εργαστηριακός γιατρός η ο θεράπων κλινικός γιατρός μπορεί να σας πληροφορήσει αν χρειάζεται η διακοπή κάποιου φαρμάκου πριν την αιμοληψία.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ;

 Καλό είναι να αποφεύγεται η φυσική άσκηση πριν την αιμοληψία και η έντονη φυσική άσκηση την προηγούμενη ημέρα. Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που μπορεί να διαφοροποιηθούν απο την άσκηση και για κάποιες ειναι απαγορευτικό π.χ. καμπύλη σακχάρου.                                                                                                                                  Ειναι χρήσιμο το προηγούμενο βράδυ να εχει προηγηθεί ενας καλός ύπνος.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΩ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ ;

 Οχι. Ακόμη και το κάπνισμα ενός τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει κάποια εξέταση π.χ. τα τριγλυκερίδια, οπότε συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος πριν την αιμοληψία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ειναι πολύ χρήσιμο για την διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων αλλά και για την αξιολόγησή τους να πληροφορήσετε τον εργαστηριακό γιατρό η τον αιμολήπτη για τους λόγους διενέργεις των εξετάσεων αλλά και για σημαντικά στοιχεία του ιστορικού σας όπως χρόνιες παθήσεις, φάρμακα και άλλες θεραπείες.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ

Για τις εξετάσεις που γίνονται σε ουρα 24ωρου ειναι απαραίτητες οι οδηγίες απο τον θεράποντα γιατρό η τον εργαστηριακό γιατρό οσον αφορά τον τρόπο συγκέντρωσης, την διατροφή, την λήψη φαρμάκων και την δραστηριότητα στο διάστημα της συλλογής των ουρων.

Για την απλή εξέταση ούρων ειναι προτιμότερη η λήψη πρωινών ούρων σε αποστειρωμένο ουροδοχείο που προμηθευόμαστε απο το φαρμακείο. Δεν χρειάζεται νηστεία η ειδική δίαιτα, ωστόσο υπάρχουν τροφές που μπορεί να αλλοιώσουν το χρώμα των ούρων (π.χ.παντζάρια) η να προκαλέσουν την ανλιχνευση αλάτων και κρυστάλλων.

Για την καλλιέργεια η λήψη γίνεται μετά απο καλό καθαρισμό της γεννετικής περιοχής με σαπούνι και νερό και συλλέγουμε στο αποστειρωμένο ουροδοχείο ούρα απο το μέσο της ούρησης. Η λήψη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα εφόσον αφορά επείγουσα διάγνωση λοίμωξης του ουροποιητικού. Δεν ειναι απαραίτητη κάποια ειδική διατροφή η νηστεία.