Blog

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 8:00-12:00

Ο μύθος των τεστ δυσανεξίας στις τροφές

Αλλο η αλλεργία και αλλο η δυσανεξία

Ειναι αλλο πράγμα η αλλεργία σε τροφές και αλλο η ευαισθησία και δυσανεξία σε τροφές.

Η αλλεργία σε τροφή προκαλεί ανοσολογική απάντηση πολλές φορές επικίνδυνη και για την ζωή(αναφυλαξία)

Στην δυσανεξία η ευαισθησία μπορεί απλώς το σώμα να μην επεξεργάζεται η χωνεύει οπως πρέπει το φαγητό και αυτό δεν ειναι πραγματικά επικίνδυνο (αν και δυσάρεστο)

Ποιά ειναι τα συμπτώματα;

Στις αλλεργίες τα τυπικά συμπτώματα, όπως ένα εξάνθημα, συριγμός και κνησμός, ακόμη και με μια μικρή ποσότητα τροφής (αυτά τα συμπτώματα συνήθως έρχονται γρήγορα και ενίοτε ειναι σοβαρά)

Στις πιο κλασσικές δυσανεξίες σε τρόφιμα (όπως η δυσανεξία στη λακτόζη) προκαλούνται στους ασθενείς φούσκωμα, πληρότητα, πόνο στην κοιλιά, φυσικό αέριο και / ή διάρροια όταν τρώνε πάρα πολύ από το φαγητό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα δεν αφομοιώνει σωστά τα τρόφιμα, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία αερίων στο στομάχι και στα έντερα. Άλλοι ασθενείς αισθάνονται πονοκεφάλους, κόπωση ή πόνο στην κοιλιά με διάφορα τρόφιμα ή πρόσθετα / συντηρητικά.

Ποιά ειναι τα συχνότερα αίτια ευαισθησίας η δυσανεξίας;

–        Η λακτόζη στα προιόντα γάλακτος οπως γάλα, γιαούρτι, μαλακά τυριά
–        H γλουτένη σε προιόντα σίτου οπως ψωμί, ζύμες κλπ
–        Η καφείνη
–        Το αλκοόλ
–        Τεχνητά γλυκαντικά
–        MSG (monosodium glutamate) που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό γεύσης
–        Ισταμίνη σε κιμάδες, μανιτάρια, μαριναρισμένα τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά
–        Τεχνητά χρώματα και συντηριτικά τροφίμων

Yπάρχει τεστ που να διαγνώσκει την δυσανεξία σε τροφές;

ΔΥΣΤΥΧΏΣ, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΜΊΑ ΔΟΚΙΜΉ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΑΠΆΝΤΗΣΗ.

Μια δοκιμή που ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να διαγνώσει ευαισθησίες τροφίμων και είναι συνήθως διαθέσιμη είναι η δοκιμή IgG τροφίμων. Αυτή η δοκιμασία, που προσφέρονται από διάφορες εταιρείες, αναφέρει τα επίπεδα IgG σε πολλαπλά τρόφιμα (συνήθως 90 έως 100 τρόφιμα με μια δοκιμή μεμονωμένων πάνελ) υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση των τροφίμων με υψηλά επίπεδα IgG μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των πολλαπλών συμπτωμάτων.

Λόγω της έλλειψης στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση αυτών των τεστ, πολλές οργανώσεις, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η Καναδική Εταιρεία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, έχουν συστήσει να μη χρησιμοποιηθούν οι δοκιμές IgG για τη διάγνωση τροφικές αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες / ευαισθησίες.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή η δοκιμασία δεν έχει ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι σε θέση να επιτελέσει αυτό που αναφέρει οτι κάνει. Οι επιστημονικές μελέτες που παρέχονται για τη στήριξη της χρήσης αυτής της δοκιμής είναι συχνά ξεπερασμένες σε μη αξιόπιστα περιοδικά και πολλές δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και τη δοκιμή IgG.

Η παρουσία IgG είναι πιθανό μια φυσιολογική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην έκθεση σε τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, τα υψηλότερα επίπεδα IgG4 στα τρόφιμα μπορεί απλώς να συνδέονται με ανοχή σε αυτά τα τρόφιμα.

Τέλος να επισημάνουμε οτι δεν υπάρχει ουδεμία συσχέτιση αυτών των τεστ με την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους.

Θα μπορούσαν τα συμπτώματα που εχετε να ειναι κατι άλλο;

Βεβαίως αφού παρόμοια συμπτώματα παρουσιάζουν

To ευερέθιστο έντερο

To στρες και οι αγχώδεις διαταραχές

Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Οταν εχετε λοιπόν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της δυσανεξίας/ευαισθησίας απευθυνθείτε στον παθολόγο , τον αλλεργιολόγο η ανοσολόγο για να γίνει σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.

VIDEOhttps://youtu.be/ewqTqxVcRiY

ΑΡΘΡΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ, γιατί έχει σημασία να διαγνωστεί;                                       

Read More »
ΑΡΘΡΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ με μια εξέταση γνωριζεις        Τα γονίδια είναι τμήματα του γεννετικού μας υλικού (DNA) που κληρονομούμε

Read More »