Διάγνωση αυτοάνοσου νοσήματος

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 8:00-12:00

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο από κύτταρα και χημικές ουσίες. Ο φυσιολογικός ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό και να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα.

Όταν κάποιος πάσχει από αυτοανοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό του σύστημα λανθασμένα επιτίθεται εναντίον του ίδιου του σώματος του, στοχεύοντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του. Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να προσβάλλουν κάθε μέρος και όργανο του σώματος, με αποτέλεσμα να αφορούν όλη την Ιατρική. Για παράδειγμα ένα κοινό αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει το 15% των γυναικών είναι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελεί «κλειδί» για τον έλεγχο των αυτοάνοσων ασθενειών, της μεγάλης αυτής κατηγορίας των μυστηριωδών και ύπουλων νοσημάτων, που περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη λεύκη, την ψωρίαση, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον ερυθυματώδη λύκο και τις αγγειίτιδες. Σήμερα η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα: Αν χάσουμε πολύτιμο χρόνο, τότε τα νοσήματα αυτά πολύ δυσκολότερα τίθενται υπό έλεγχο.

ελεγχος

Τα αυτοάνοσα νοσήματα διαγιγνώσκονται, εκτιμώνται και παρακολουθούνται μέσω συνδυασμού εξετάσεων αίματος για αυτοαντισώματα, εξετάσεων αίματος για μέτρηση της φλεγμονής και λειτουργίας των οργάνων, κλινικής έκφρασης και μέσω απεικονιστικών εξετάσεων όπως οι ακτινογραφίες.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωσή τους περιλαμβάνουν:

  • Αντιπυρηνικά αντισώματα IgG (ΑΝΑ)
  • Ρευματοειδής παράγων (RF) IgM
  • Αντισώματα έναντι του κυκλικού κιτρουλλινιωμένου πεπτιδίου (αντι-CCP)
  • Συμπλήρωμα C3
  • Συμπλήρωμα C4
  • Ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών ορού (SPEP)

Κόστος: 55€