Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 8:00-12:00

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή αλλιώς χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειιδίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί βλάβες στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού. Στη νόσο Hashimotoτα λευκά αιμοσφάιρια και τα αντισώματα του οργανισμού επιτίθενται στα κύτταρα του θυρεοειδούς. Οι λόγοι για αυτήν τη δυσλειτουργία δεν έχουν διαπιστωθεί αλλά θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Αν και οι αιτία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto παραμένει άγνωστη, έχουν ωστόσο εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες κινδύνου . Η νόσος επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και ιδίως τις γυναίκες που έχουν περάσει εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος σε ανθρώπους που έχουν οιγενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η νόσος του Graves, o διαβήτης τύπου 1, o λύκος, το σύνδρομο Sjögren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η λεύκη, η νόσος του Addison.

ελεγχος

Βασική εξέταση για τη διάγνωση της νόσου Hashimoto, πέρα από τα κλινικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, είναι η μέτρηση των επιπέδων της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH).

Η εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο:

  • αντι-TPO
  • αντι-TG
  • TSH
 

Κόστος: 38€