Διαρροϊκά σύνδρομα

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 8:00-12:00

Η ιατρική αλλάζει και το ίδιο και ο τρόπος που το εργαστήριο συμβάλλει στην καλύτερη και πλέον αξιόπιστη διάγνωση. Συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρροϊκό σύνδρομο που δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του ασθενούς (ιδίως αν είναι παιδί ή προχωρημένης ηλικίας) και προβλήματα που ίσως οδηγήσουν ακόμα και σε νοσηλεία.   

Η διάγνωση στα διαρροϊκά σύνδρομα είναι πολύ δύσκολη αφού μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες. Κυρίως από ιούς που όμως είναι δύσκολο να απομονώσουμε (τα λίγα τεστ που υπάρχουν είναι χαμηλής ευαισθησίας), κατά δεύτερον από βακτήρια που δεν μπορούν να απομονωθούν σε μία καλλιέργεια αλλά χρειάζονται πολλαπλές καλλιέργειες αλλά και χρόνος και κόστος και τέλος παράσιτα όπου με την παλιά γνωστή εξέταση «παρασιτολογική κοπράνων» η ευαισθησία για να ανακαλύψεις ένα παράσιτο, αν υπάρχει, δεν ξεπερνά το 18%.

Το πρόβλημα αυτό ήλθαν να λύσουν τα λεγόμενα συνδρομικά τεστ. Οι μοριακοί έλεγχοι στην διάγνωση των λοιμώξεων είναι πλέον καθημερινή ρουτίνα αφού μας διασφαλίζουν και ταχύτητα και μεγάλη ευαισθησία στην ανίχνευση των παθογόνων. Αντί να εκτελούμε ξεχωριστή PCR για κάθε παθογόνο οργανισμό με συνέπεια σπατάλη σε χρόνο και χρήμα, μπορούμε με μία μόνο εξέταση να έχουμε μοριακό έλεγχο ταυτόχρονα για πολλούς παράγοντες και σε ελάχιστο χρόνο.

Το ιατρείο μας, με την βοήθεια των κεντρικών εργαστηρίων του Μedisyn, παρακολουθεί πάντα τις εξελίξεις στον τομέα της μοριακής ιατρικής και έτσι διατίθεται μία νέα εξέταση για την διάγνωση λοιμώξεων του γαστρεντερικού (διαρροϊκά σύνδρομα).

Με πολυπλεκτική PCR γίνεται ταυτόχρονος έλεγχος των συχνότερων παθογόνων παραγόντων που είναι ιοί, βακτήρια, παράσιτα. Η απάντηση δίδεται αυθημερόν και βεβαίως η μέθοδος (PCR) εξασφαλίζει πολύ υψηλή ευαισθησία.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους κλινικούς γιατρούς και κυρίως για τον ασθενή αφού με ένα μόνο δείγμα κοπράνων έχουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες που μας βοηθάει να επιλέξουμε την ορθή θεραπεία και να επιταχύνουμε την ανάρρωση. Ταυτόχρονα έχουμε την ικανοποίηση του ασθενή που δεν θα ταλαιπωρηθεί με νοσηλείες ή αναποτελεσματικές θεραπείες. H ταχεία ανίχνευση παθογόνων γαστρεντερικού FILM ARRAY της εταιρίας Biomerieux είναι εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίκών και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

ελεγχος

H ανίχνευση αφορά 21 από τους πλέον συχνούς παράγοντες πρόκλησης διαρροΪκών συνδρόμων που είναι οι κάτωθι:

Ιοί

Adenovirus, Astrovirus, Norovirus, Rotavirus, Sapovirus

Βακτήρια

Campylobacter (jejuni-coli-upsaliensis), Salmonella, Shigella, Yersinia enterocolitica, Clostridium difficile+τοξίνη Α/Β, Vibrio (cholerae, parahaemolyticus, vulnificus), E.Coli εντεροπροσκολλητικό (EAEC), E.Coli εντεροπαθογόνο (EPEC), E.coli εντεροτοξινογόνο (ΕΤΕC), E.Coli εντεροδιηθητικό (EIEC), E.Coli (STEC) με ανίχνευση shiga τοξίνης και 0157

Παράσιτα

Cryptosporidium, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cyclospora cayetanensis

Κόστος: 250€