Αρθρίτιδες HLA-B27

Ώρες λειτουργίας

Δευ - Παρ: 7:30-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 8:00-12:00

Σε ορισμένες ρευματικές ασθένειες υπάρχει μια αυξημένη επικράτηση αυτού του αντιγόνου ιστοσυμβατότητας τάξης Ι, ιδίως στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (νόσος Marie-Strumpell). Το HLA-B27 είναι παρών σε περίπου 88% των ασθενών , από τις χώρες της Μεσογείου, με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, 79% των ασθενών με σύνδρομο Reiter, και το 42% των ασθενών με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, όταν η παρουσία του στερείται άλλων δεδομένων, δεν είναι διαγνωστική για αυτές τις διαταραχές.

Αν και οι αιτία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto παραμένει άγνωστη, έχουν ωστόσο εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες κινδύνου . Η νόσος επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και ιδίως τις γυναίκες που έχουν περάσει εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος σε ανθρώπους που έχουν οιγενειακό ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η νόσος του Graves, o διαβήτης τύπου 1, o λύκος, το σύνδρομο Sjögren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η λεύκη, η νόσος του Addison.

ελεγχος

Το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA-B27 ανήκει στα μόρια του μείζονος συστήματος ιστοσυμβατότητας κλάσεως Ι (MHC-Ι) και έχει ισχυρή συσχέτιση με την εμφάνιση σπονδυλοαρθροπαθειών, κυρίως την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS), την αντιδραστική αρθρίτιδα (νόσος Reiter), τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα και κάποιες φορές την οπισθία ραγοειδίτιδα. Χρησιμοποιείται ως ένα αποδεικτικό στοιχείο σε ένα σύνολο ενδείξεων, συμπτωμάτων και εργαστηριακών εξετάσεων για τη στήριξη ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης των προαναφερθέντων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27

Κόστος: 40€