
Οι βιταμίνες μαζί με πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην μεταβολική λειτουργία του οργανισμού με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα.
Πηγές πρόσληψής τους είναι οι τροφές και γι αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία μία ισορροπημένη και πλήρης διατροφή. Όταν η πρόσληψη από τις τροφές δεν είναι επαρκής συχνά προσφεύγουμε στα συμπληρώματα βιταμινών. Συχνά κάποια συμπτώματα, χωρίς να βρίσκουμε την αιτία, μας οδηγούν επίσης στην λήψη βιταμινών με την ελπίδα να μας βοηθήσουν.
Ωστόσο μερικές φορές η λήψη βιταμινών χωρίς ιατρική συμβουλή και χωρίς να υπάρχουν μετρήσεις των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία αντί να δώσει λύσεις.
Παρακάτω αναφέρονται οι πιο σημαντικές βιταμίνες, η χρησιμότητά τους και οι τροφές που περιέχονται
Βιταμίνη Α
Χρησιμεύει στην όραση, την πρόληψη καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα, στο υγιές δέρμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Δρά ως αντιοξειδωτικό.
Πηγές πρόσληψης: Μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, γαρίδες, ψάρια, βούτυρο, τυρί cheddar.
Υπερβολικά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να είναι επιβλαβή για τα οστά.
Βιταμίνη Β1 (Θιαμίνη)
Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Απαιτείται για
υγιές δέρμα, μαλλιά, μύες και εγκέφαλο και είναι
κρίσιμο για τη λειτουργία των νεύρων.
Πηγές πρόσληψης: Χοιρινές μπριζόλες, καστανό ρύζι, ζαμπόν, καρπούζια και σε πολλά ακόμα τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)
Βοηθά στην μείωση της ομοκυστείνης, μειώνει το ρίσκο καρδιοαγγειακών νοσημάτων, βοηθά τα ερυθροκύτταρα, επηρεάζει το ανοσοποιητικό.. Βοηθά στην μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη και
σεροτονίνη ένα νευροδιαβιβαστή που παίζει ρόλο στον ύπνο, την όρεξη και την διάθεση.
Πηγές πρόσληψης: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά, τόφου και προιόντα σόγιας, πατάτες, μπανάνες, καρπούζια
Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη)
Βοηθά στην μείωση της ομοκυστείνης και του ρίσκου των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Συμμετέχει στην δημιουργία νέων κυττάρων, και επίσης ερυθροκυττάρων και DNA. Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και βοηθά στην φυσιολογική τους εξέλιξη. Βοηθά στην διάσπαση ορισμένων λιπαρών οξέων και αμινοξέων.
Πηγές πρόσληψης: κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αυγά.
Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μείωση της μνήμης, άνοια, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια
Τα άτομα με vegan ή vegetarian διατροφή συνήθως παρουσιάζουν ανεπάρκεια και χρειάζεται να πάρουν συμπληρώματα.
Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως παρουσιάζουν ανεπάρκεια της βιταμίνης επειδή δεν απορροφάται επαρκώς από το πεπτικό τους σύστημα.
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
Μειώνει το ρίσκο για ορισμένα είδη καρκίνου όπως οισοφάγου, στομάχου, μαστού. Προστασία έναντι του καταρράκτη. Βοηθά στην σύνθεση του κολλαγόνου, στην σύνθεση της σεροτονίνης
και νορεπινεφρίνης, δρά αντιοξειδωτικά και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ημερήσιες ανάγκες: άνδρες 90 mg, γυναίκες 75 mg, παπνιστές επιπλέον 35 mg
Πηγές πρόσληψης : Φρούτα και χυμοί φρούτων (ιδιαίτερα εσπεριδοειδή), πατάτες, μπρόκολο, σπανάκι, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές.
Δεν έχει τεκμηριωθεί άποψη ότι βοηθάει στα κρυολογήματα.
Βιταμίνη D (καλσιφερόλη)
Βοηθά στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου που δυναμώνουν τα οστά.
Πηγές πρόσληψης: λιπαρά ψάρια π.χ. σολωμός, σαρδέλα
Η έκθεση στον ήλιο βοηθά στην σύνθεσή της τον οργανισμό.
Στην βιταμίνη D συναντάμε το λεγόμενο «μεσογειακό παράδοξο» με τα χαμηλά επίπεδα στις χώρες της Μεσογείου σε σχέση με την βόρεια Ευρώπη. Οι λόγοι είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο λόγω του φόβου για καρκίνο του δέρματος, η χρήση αντιηλιακών, η κατανάλωση τροφών με μικρή περιεκτικότητα π.χ. ελαιόλαδο έναντι λίπους των βορείων, τα υψηλότερα επίπεδα μελανίνης στα σκουρόχρωμα δέρματα κλπ.
Βιταμίνη Ε (Α-Τοκοφερόλη)
Δρά ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει την βιταμίνη Α και ορισμένα λιπίδια από βλάβες. Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη
Της νόσου Αλσχάιμερ.
Πηγές πρόσληψης : Μεγάλη ποικιλία τροφίμων όπου συμπεριλαμβάνονται πράσινα λαχανικά, λάδια και μαργαρίνες, ξηροί καρποί.
……………………………………………………………………………………………………………………………
Η μέτρηση του επιπέδου των βιταμινών στο αίμα παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Η υγρή χρωματογραφία HPLC, είναι η πλέον αξιόπιστη μεθοδολογία μέτρησης ώστε να έχουμε ένα πραγματικό, αξιόπιστο και κυρίως χρήσιμο αποτέλεσμα.
Στο ιατρείο μας εκτελείται με την μεθοδολογία HPLC, το πάνελ των 7 βιταμινών Α, Β1, Β6, Β12, C, D, E σε προνομιακή τιμή.
Επικοινωνείστε για ραντεβού στο 2109408909