* CDC diabetes and nutricion
1.Tρώμε μικρότερες μερίδες φαγητού
2.Τρώμε λιγότερο λίπος δηλαδή ελαττώνουμε την κατανάλωση
σε λιπαρά κρέατα,
ολικά γαλακτοκομικά και προιόντα απο ολικό γάλα (π.χ. τυριά),
κέικ-γλυκά-μπισκότα-κράκερ-πιτες,
τηγανισμένες τροφές,
ντρέσινγκ σαλάτας,
βούτυρα-μαργαρίνες-κρέμα γάλακτος
3.Καταναλώνουμε τροφές με περισσότερες φυτικές ινες όπως
δημητριακά ολικής άλεσης 100%,
βρώμη,
ρύζι αναποφλοίωτο,
ψωμί ολικής άλεσης
4.Τρώμε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών όπως
βαθειά πράσινα λαχανικά(π.χ. μπρόκολα, σπανάκι κλπ),
πορτοκαλί λαχανικά(καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθια),
όσπρια και μπιζέλια
5.Μειώνουμε τροφές και ποτά που περιέχουν ζάχαρη όπως
αναψυκτικά,
καφές και τσάι με ζάχαρη
6.Χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι στο μαγείρεμα και στο τραπέζι και καταναλώνουμε λιγότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όπως
κονσέρβες και τυποποιημένες σούπες,
κονσέρβες λαχανικών,
τουρσιά,
αλλαντικά
7.Δεν παραλείπουμε γεύματα
8.Μειώνουμε την κατανάλωση του αλκοόλ
9.Κάνουμε τις αλλαγές σταδιακά. Χρειάζεται χρόνος για να επιτύχουμε τον τελικό στόχο