Τα rapid test ή όπως λέγονται επιστημονικά, τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CΟV-2 έχουν μπεί στην διαγνωστική φαρέτρα της διάγνωσης από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Από τότε εξελίχθηκαν και εξελίσσονται συνεχώς. Τώρα όμως δεδομένου ότι άνοιξε η συζήτηση για διάθεσή τους στα super market ή στα φαρμακεία υπάρχουν όρια που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να αποφασίσει πότε και αν ενδείκνυται να τα χρησιμοποιήσει. Και πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα από την λήψη του δείγματος, την διαδικασία διενέργειας μέχρι την κλινική αξιολόγηση του αποτελέσματος. Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι μιλάμε για τα τεστ αντιγόνου και όχι αντισωμάτων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του rapid test;
Τα πλεονεκτήματα είναι δύο 1. Είναι φθηνά 2. Εχεις αποτέλεσμα γρήγορα Το μειονέκτημα είναι ότι έχουν χαμηλή ευαισθησία ιδιαίτερα σε ασυμπτωματικούς φορείς, δίνουν δηλαδή αρκετά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα
Ποιο είναι το καλύτερο δείγμα για το τεστ; Από την μύτη, από τον φάρυγγα ή από το σάλιο;
Mελέτες που είναι ακόμα σε εξέλιξη αναφέρουν ως καλύτερο δείγμα τα πτύελα και εν συνεχεία κατά σειράν το ρινικό δείγμα και έπειτα το στοματικό δείγμα (σάλιο) Πρακτικά η δική μας πρόταση με βάση όσα έχουν δημοσιευτεί επιστημονικά είναι ότι ο συνδυασμός δείγματος από τη μύτη και τον στοματοφάρυγγα δίνει την μεγαλύτερη ευαισθησία χωρίς ταυτόχρονα να ενοχλεί τον εξεταζόμενο.
Τι ευαισθησία έχει το rapid test ;
Τι σημαίνει ευαισθησία; Ευαισθησία π.χ. 50% σημαίνει ότι από τους 100 θετικούς με μοριακό τεστ PCR αυτό το τεστ θα ανιχνεύσει τους 50. Τα rapid test δεν ανιχνεύουν το χαμηλό ιικό φορτίο γι αυτό έχουν χαμηλή ευαισθησία Ωστόσο η ευαισθησία των rapid test είναι διαφορετική αν έχεις συμπτώματα (αρκετό ιικό φορτίο) και διαφορετική αν δεν έχεις συμπτώματα (χαμηλό ιικό φορτίο) Υπάρχει μελέτη σε 3419 άτομα στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ με rapid test της εταιρίας ABBOTT (ίδια χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ) όπου η ευαισθησία σε ασυμπτωματικούς ήταν 35.8 % η ευαισθησία σε συμπτωματικούς ήταν 64.2 % *Ασυμπτωματικός είναι αυτός που δεν έχει κανένα σύμπτωμα λοίμωξης, Συμπτωματικός όποιος έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα ιογενούς λοίμωξης όπως πονοκέφαλος, μυαλγίες, πυρετός, βήχας, καταβολή και πολλά άλλα.
Πότε ΔΕΝ προτιμώ το rapid test;
Όταν δεν έχω συμπτώματα το ιικό φορτίο στον οργανισμό ακόμα και αν είμαι φορέας, είναι πολύ χαμηλό. Για να το πούμε απλά και κατανοητά, έχω λίγα αντίγραφα του ιού. Τότε η ευαισθησία είναι πολύ χαμηλή και επομένως θα ξεφύγουν αρκετοί φορείς που θα διασπείρουν τον ιό έχοντας στα χέρια τους ένα αρνητικό rapid test.
Πότε χρησιμοποιώ το rapid test;
Όταν έχω συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης που σημαίνει ότι το ιικό φορτίο είναι μεγάλο οπότε αυξάνουν τα ποσοστά ευαισθησίας, σχεδόν διπλασιάζονται. Όταν χρειάζομαι μια ΑΜΕΣΗ απάντηση και όταν δεν αντέχω οικονομικά το κόστος της μοριακής ανίχνευσης που είναι το gold test
Ποιο είναι το τέλειο τεστ ανίχνευσης του κορονοιού;
Είναι το μοριακό τεστ (PCR) όπου η ευαισθησία είναι κοντά στο 100%.
Rapid test ή μοριακό;
Επιστημονικά τo μοριακό τεστ θα μας δώσει μια ασφαλή απάντηση και όχι μία αξιολόγηση του τύπου «με πιθανότητες 50% δεν φέρετε τον ιό». Φανταστείτε ένα τέστ κυήσεως με χαμηλή ευαισθησία που θα σας απαντούσε «με πιθανότητα 50% δεν είστε έγκυος»
Αν το rapid test βγεί θετικό χρειάζεται να κάνω και μοριακό προς επιβεβαίωση;
Αν είστε ασυμπτωματικός ΝΑΙ Αν έχετε όμως συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης ΟΧΙ δεν χρειάζεται καθώς όπως είπαμε αυξάνει αρκετά η ευαισθησία του.
Δεν έχω καταλάβει τίποτα, πώς θα αποφασίσω τι τεστ χρειάζομαι;
Ο οικογενειακός σου γιατρός ή ο Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος της περιοχής σου μπορούν να σε καθοδηγήσουν για το ενδεδειγμένο τεστ ανάλογα με το ιστορικό, την συμπτωματολογία και τα υποκείμενα νοσήματα
Παναγιώτης Μακρίδης Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος